20 jaar Opvoedingswinkel

In september 2000 opende de Opvoedingswinkel Genk haar deuren voor het publiek. Deze 20ste verjaardag kunnen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan!

We kijken terug naar het verleden, maar houden tegelijk ons oog op de toekomst. In die 20 jaar is er dan ook heel wat veranderd... Niet alleen in de organisatie en het aanbod, maar ook in de vragen, thema's en bezorgdheden waarmee ouders bij de Opvoedingswinkel aankloppen.

Opvoeden is namelijk een proces dat steeds mee evolueert met de tijd en samenleving. Vragen of bezorgdheden over het smartphone-gebruik van jongeren, waren 20 jaar geleden bijvoorbeeld niet aan de orde. Andere thema's zoals slaap- en eetgedrag bij jonge kinderen, 'lastige' tieners, problemen op school, ... zijn dan weer blijvers en behoren tot de 'faq: frequently asked questions'.

Als er één ding ongewijzigd is en blijft, dan is het wel de Opvoedingswinkel als laagdrempelige en toegankelijke plek voor ├ílle gezinnen: je kan hier steeds snel en makkelijk terecht met al je vragen of bezorgdheden over opvoeden en opgroeien, voor boeiende infosessies en cursussen, voor leuke activiteiten en workshops, voor spel- en ontmoetingsplaatsen, kortom voor alles wat de opvoeding of het ouderschap aangaat.

Hieronder kan je alvast enkele getuigenissen lezen die we naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de Opvoedingswinkel verzamelden.