20 jaar Opvoedingswinkel volgens Wendy Bosmans

Ik zie mij nog altijd staan in onze ‘winkel’ op de eerste openingsdag. Met een studie psychologie net achter de kiezen en maar bitter weinig werkervaring in vergelijking met mijn collega’s, stond ik als ‘winkeljuffrouw’ bang te wachten op onze eerste klant. Zou er wel iemand zijn weg vinden naar de Grotestraat? En hoe zou ik dat dan aanpakken? Al tijdens die eerste dag ging de deurbel regelmatig en voor ik het wist stond mijn agenda volgeboekt. Ieder uur een ander verhaal, maar toch heel vaak dezelfde onderwerpen die aan bod kwamen. Vragen over eetproblemen, slaapproblemen, driftige kleuters of koppige pubers.

Zo herinner ik mij nog steeds het verhaal van Loes, een meisje van 7 dat ’s avonds niet wou gaan slapen. Ze bedacht iedere keer andere uitvluchten om haar mama’s aandacht te vragen. Op een avond riep ze dat ze in haar bed geplast had. Mama liet haar uiteraard niet in een nat bed liggen dus begon de lakens te verschonen. Ondertussen gaf ze haar dochter de opdracht om alvast haar natte pyjamabroek uit te trekken. Maar wat bleek. Haar broekje was helemaal niet nat. Ze had haar broek gewoon afgetrokken en op haar bed geplast om mama nog een keertje naar boven te lokken.

Als deskundige krab je dan ook even in je haren. Ouders uitleggen hoe ze hun kinderen ongewenst gedrag moesten afleren had ik al honderden keren gedaan. Maar dit meisje deed wel heel hard haar best. Toch zijn het juist deze cases die mijn creatieve geest enorm geprikkeld hebben. Met een handvol tips zijn we er door de jaren heen in geslaagd om de opvoedingslast voor heel wat Limburgse ouders te verlagen.

Maar toch. Soms was ik weken aan de slag met ouders en probeerde ik steeds opnieuw, weinig succesvol, uit te leggen hoe ze het tij konden keren. Tot ze plots vertelden dat ze gisteravond op televisie een opvoedingsdeskundige hadden gehoord die wel heel goed advies had. Uiteraard zei hij net hetzelfde als wat wij al een tijdje verkondigden, maar als het op televisie kwam, moest het toch wel echt waar zijn. Gelukkig kreeg ik kort hierna de kans om de boodschap van onze opvoedingswinkel ook naar televisiekijkend Vlaanderen uit te dragen.

-Wendy Bosmans, voormalig collega opvoedconsulent én ‘supernanny’ bekend van het gelijknamige VTM-programma.-