Zwangerschapsverlies

Het verlies van een ongeboren of pasgeboren baby is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen waarmee ouders geconfronteerd kunnen worden en veroorzaakt intens verdriet. Het verwerken van het verdriet verschilt van persoon tot persoon en wordt op een eigen manier ingevuld. Samen met het verlies van de zwangerschap worden de verwachtingen, wensen en toekomstdromen bruusk een halt toegeroepen. Nieuwe vragen en zorgen kunnen de kop opsteken. Maar je staat er niet alleen voor! We willen er graag voor jou zijn. Hieronder vind je een overzicht met achtergrondinformatie én concrete initiatieven waar je terecht kan voor hulp en/of ondersteuning om het verdriet te verwerken.

Info, advies, begeleiding en ondersteuning

Campus O³ -Huis van het Kind

Ondersteuning, een luisterend oor en verwijzing naar de juiste instanties of organisaties omtrent zwangerschapsverlies, -afbreking of doodgeboorte.

T 089 36 79 40

E info@campuso3.be


De Vlindertuin

Op de stedelijke begraafplaatsen is er sinds kort een 'Vlindertuin'. In de Vlindertuin krijgen levenloos en niet levensvatbaar geboren kinderen een plekje waar ouders en familie op een serene en persoonlijke manier uiting kunnen geven aan hun verlies en verdriet.


Boven de Wolken

Boven de Wolken biedt sterrenouders gratis een professionele fotoreportage van hun overleden baby. Deze foto's zijn een mooie, tastbare herinnering en kunnen een verschil maken in het verwerkingsproces.


Berrefonds

Het Berrefonds ondersteunt ouders bij het verlies van een baby of kind tot 12 jaar door het schenken van een herinnerings- of koesterkoffer.


Met Lege Handen

Met Lege Handen is een vereniging voor ouders van een overleden baby. Je kan er terecht voor praatgroepen met lotgenoten, naast een gesloten Facebookgroep en een 3-maandelijks tijdschrift.


Cozapo

Cozapo is een lotgenotengroep voor ouders die een gewenste zwangerschap hebben afgebroken omdat prenatale diagnostiek ernstige afwijkingen bij het kind aan het licht bracht.


Fara

Fara luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Je kan er (anoniem) terecht voor een luisterend oor en professionele begeleiding bij een ongewenste zwangerschap, na een prenatale diagnose of zwangerschapsverlies.


Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen

Als zwanger worden en zwanger zijn niet verloopt zoals gepland, kan je steeds terecht bij een vroedvrouw voor advies. Bij complicaties tijdens de zwangerschap of na zwangerschapsverlies kan je ook bij hen terecht voor steun en/of (medische) vragen.


Sterrenkinderen

Het Zorgnetwerk Sterrenkinderen is een online hulpverleningsplatform rond perinataal verlies voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, geboorte of kort erna.


Kind en Gezin

Net als andere ouders, kan je ook terecht bij Kind & Gezin. Kind & Gezin kan je helpen om het verlies van je kindje een plaats te geven in je gezin. Sommige ouders hebben misschien niet meteen behoefte aan bijkomende ondersteuning. Afhankelijk van je eigen behoefte en op een moment dat je zelf kiest, kan Kind & Gezin je ondersteunen en begeleiden.


Wereldlichtjesdag

Elke 2de zondag van december is er in Genk een herdenkingsmoment voor alle overleden kinderen.


Administratief

Rouwverlof

Ouders die een kind verliezen, hebben recht op op rouwverlof.

Startbedrag Groeipakket

Ook voor een kind dat levenloos wordt geboren na 6 maanden zwangerschap, heb je recht op het startbedrag van het Groeipakket. Je uitbetaler heeft hiervoor de akte van aangifte van een levenloos kind nodig. Contacteer je uitbetaler als je hierover vragen hebt.