Vlindertuin

Een kind verliezen tijdens de zwangerschap zorgt voor immens verdriet. Tot voor kort was er in Genk geen fysieke plek om dit verdriet een plaats te geven en te herdenken, zoals we dat gewoon zijn met andere overledenen. Met de 'Vlindertuin' is daar verandering in gebracht.

In de Vlindertuin krijgen levenloos en niet levensvatbaar geboren kinderen een plekje, ongeacht de fase van de zwangerschap. De Vlindertuinen zijn toegankelijke plekken op de stedelijke begraafplaatsen waar ouders, familie en vrienden op een serene en persoonlijke manier uiting kunnen geven aan hun verlies en verdriet.

In de Vlindertuin wordt elk grafje voorzien van een individueel gedenkteken in de vorm van een vlinder in keramiek. Op deze vlinder wordt de naam van het kindje gegraveerd. Ouders krijgen ook een kleine vlinder mee naar huis. Elke vlinder is handgemaakt en uniek, net zoals elk kind uniek is. In de Vlindertuin kunnen zowel kistjes als urnen begraven worden.

Persoonlijke inbreng

Je bent vrij om de rouwverwerking persoonlijk in te vullen. Je kan bijvoorbeeld zelf het kuiltje graven of het kistje in het graf leggen. Er is geen tijdslimiet. Je mag dit invullen naar eigen wens, maar wel steeds in samenspraak met de grafmaker.

Naar de Vlindertuin?

Bij een zwangerschap van minder dan 26 weken verlopen de contacten via het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Na 26 weken zal een begrafenisondernemer tussenkomen en worden de grafmaker en dienst burgerlijke stand via hun op de hoogte gebracht.

Zowel het ZOL als de Genkse begrafenisondernemers kennen de mogelijkheden. Overloop met hun de opties en geef aan wat jullie willen.

Van zodra de dienst burgerlijke stand op de hoogte is, wordt alles klaargemaakt voor het gewenste afscheid. Eens op de begraafplaats staat de verdere invulling van het afscheid jullie vrij. Indien gewenst staan medewerkers van het ZOL, de begrafenisondernemer en grafmakers jullie bij. Kiezen voor privacy en intimiteit kan natuurlijk ook.

Overleg met de grafmaker is nodig om alles in goede banen te leiden. Ook de gewone openingstijden worden gerespecteerd: weekdagen tot 16 uur, in het weekend tot 14 uur.

Locatie

Zowel op de begraafplaats in Genk-Centrum als Genk-Waterschei is een plekje ingericht als Vlindertuin.

  • Genk-Centrum, Hoogstraat 128
  • Genk-Waterschei, Opglabekerzavel 7

Kosten

In de Vlindertuin worden de grafjes voor inwoners kosteloos toegekend via een concessie van 30 jaar. Zowel de vlinder op het grafje als de vlinder die als herinnering mee naar huis mag, worden gratis aangeboden door de stad.

Niet-inwoners betalen een toeslag van 1000 euro.

Nood aan ondersteuning?

Afscheid nemen en rouwen is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Maar je staat er niet alleen voor! Blijf dus zeker niet zitten met je verdriet. Delen met familie en vrienden is nodig en helpt je vooruit. Soms is er meer nodig. Een luisterend oor van lotgenoten of hulp van een professional kan dan belangrijk zijn. Aarzel niet om die stap te zetten.

Bekijk hier het overzicht aan info, hulp en ondersteuning.

Meer info over de Vlindertuin?

Neem contact op met de dienst burgerzaken:

T 086 65 36 00

E burgerzaken@genk.be

Grafmaker Genk-Waterschei: ronny.maurissen@genk.be

Grafmaker Genk-Centrum: roald.coppin@genk.be

Opgelet: van zodra er een geboorteakte van het kind is opgemaakt, wordt een plek voorzien op het kinderperk of elders op de begraafplaats. Vanaf dan gelden alle mogelijkheden die bestaan voor volwassenen, ook voor het overleden kind.