Pizza met Silvana

Silvana toont je stap voor stap hoe je lekkere, verse pizza maakt. Het volledige recept vind je terug onder de video. Buon appetito!

Deeg (voor 4 pizza's)

Benodigdheden:

  • 1 KG bloem
  • 3 pakjes gedroogde gist
  • 5 koffielepels zout
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 500 ml lauw water (of 250 ml water en 250 ml melk)
  • 1 koffielepel suiker

Zo maak je het (met de hand, je kan ook een keukenrobot gebruiken):

1. Strooi de bloem uit op je werkblad en maak een kuiltje. Meng de olijfolie en het zout erdoor. Los de pakjes gist en suiker op in lauw water (of melk in combinatie met water). Laat dit zo'n 5 minuten staan, zodat je ziet dat het gistingsproces op gang is gekomen. Giet het daarna bij de bloem.

2. Kneed het mengsel met de hand tot een homogeen en glad deeg. Met een keukenrobot laat je het mengsel zo'n 20 minuten doormengen op een lage stand. Rol het deeg daarna tot een bol. Dek het deeg af met een propere keukenhanddoek en laat het minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats (dus niet in de koelkast).

3. Net voor het bakken verdeel je het deeg en rol je het uit. Gebruik bloem om te vermijden dat het deeg gaat plakken op je werkblad.

Tomatensaus

Hoewel je de tomatensaus ook kant-en-klaar kan kopen in de supermarkt, is het écht de moeite waard om ze eens zelf te maken. Zo doe je het:

Benodigdheden:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 460 gram tomaten, gepeld en in stukjes (of pasata)
  • 1 koffielepel oregano
  • peper
  • zout

Zo maak je het:

Je verwarmt de olijfolie en voegt daar de gesnipperde ui en geplette knoflook aan toe. Na een minuutje omroeren, voeg je de gehakte tomaten en zout en peper naar eigen smaak toe. Als je de saus zo'n 15-20 minuten op een zacht vuurtje hebt laten koken, is ze klaar. Nu kun je de pizzabodem ermee bestrijken. Laat wel een centimeter vrij aan de rand van het deeg, zodat de saus niet in de oven naast je pizza eindigt. Zet ondertussen de over aan en verwarm voor op 250 graden.

Pizza beleggen

Tijd voor de laatste en leukste stap: de pizza beleggen of 'versieren'. Je kunt je pizza beleggen met werkelijk alles wat je graag eet! De tomatensaus en geraspte mozzarella zijn de basis. Daarna kan je kiezen voor (oa) champignons, scampi's of garnalen, pepperoni, kerstomaten, paprika, hesp, andere kazen, gehakt, ... kortom: alles wat je graag lust!

Pizza bakken

Plaats de pizza in het midden van de over en bak gedurende 15-20 minuten op 200° (in het filmpje wijken we hier lichtjes van af). Hou de pizza in de gaten, want de baktijd hangt af van je beleg, maar ook van je oven.

Laat het smaken!