Broodpudding maken

Jullie gingen massaal aan het bakken. Daarom brengen we je vandaag een 'oldschool' en misschien vergeten receptje: broodpudding! Ideaal om oud brood op te werken en verdorie lekker! Marie-Paule toont je de weg!

Benodigdheden:

Voor een springvorm van 24 cm doorsnede

  • 6 DL melk
  • 400 gram oud brood
  • 3 sneden peperkoek
  • 75 gram rozijnen (of ander gekonfijt fruit)
  • 3 eieren
  • 150 gram donkere kandijsuiker
  • Een halve koffielepel kaneelpoeder
  • 3 soeplepels bloem
  • Boter
  • Paneermeel
  • Snuifje zout

Zo maak je het

Snij de korst van het brood af en verdeel het brood in teerlingen (blokjes).

Laat de melk eerst koken. Voeg daarna de kandijsuiker en een snuifje zout toe. Roer het geheel goed om.

Voeg daarna het brood dat je in blokjes sneed toe. Doe hetzelfde met de peperkoek. Plet vervolgens alles goed fijn, zodat je bruine massa krijgt.

Voeg de (schoongemaakte) rozijnen toe, de kaneel en het bloem en roer om. 

Scheid 3 eieren: bewaar zowel het eiwit als het eigeel.

Klopt eerst het eiwit tot sneeuw (schuim).

Daarna is je beslag voldoende afgekoeld om ook de eidooiers eraan toe te voegen. Als je beslag te warm is, kan het eigeel gaan stollen. Dat is niet de bedoeling.

Tot slot spatel je het opgeklopte eiwit onder het beslag.

Vet de bakvorm in met boter en bestrooi de vorm aan alle zijden met paneermeel.

Doe het beslag in de ingevette bakvorm.

Zet het in de oven gedurende 1 uur op 180°C.

Haal het gebak uit de bakvorm en laat afkoelen.

Smakelijk!